Sunday, July 7, 2013

Multiple Choice
1. The earth emits
terrestrial radiation
a) only at night
b) all the time
c) only during
winter
d) only over the
continents
2. If an imbalance
occurs between
incoming and outgoing
energy at the earth's
surface
a) minimum
temperatures
occur
b) maximum
temperatures
occur
c) temperatures
either increase
or decrease
d) temperatures
remain steady
3. Why do atmospheric
temperatures
decrease with height in
the troposphere?
a) air at higher
levels is too thin
b) atmosphere
is heated by the
ground
c) solar radiation
is weaker at
higher levels
d) atmospheric
path length is
too long
4. Earth is closest to
the sun during
a) No.
hemisphere
summer
b) No.
hemisphere
winter
c) So.
hemisphere
winter
d) No.
hemisphere
autumn
e) So.
hemisphere
autumn
5. Most of the solar
energy absorbed by
planet earth and its
atmosphere is
absorbed by
a) atmospheric
gases
b) clouds
c) atmospheric
dust
d) the earth's
surface
6. The atmosphere is
heated primarily by
a) absorption of
solar radiation
b) conduction
from the ground
c) absorption of
earth radiation
d) convection
from the ground
7. Clouds play an
important role in the
earth's energy budget
because they
a) reflect solar
energy
b) reflect the
earth's infrared
energy
c) absorb heat
from the air
d) cool the air
around them
8. Suppose the albedo
of a planet is measured
to be 40%. This means
that
a) 60% of the
sun's energy is
reflected
b) 40% of the
sun's energy is
absorbed
c) 40% of the
sun's energy is
reflected
d) none of these
9. All radiation emitted
by the earth and its
atmosphere is in the
category of
a) ultraviolet
b) gamma
c) blackbody
d) infrared
10. During natural
processes, heat
transfer is always
from
a) warmer to
cooler
substances
b) solids to
liquids
c) cooler to
warmer
substances
d) either a) or c)
11. During the earth's
orbit around the sun,
the inclination (tilt) of
the earth's axis
a) varies from 0
to 23.5O
b) remains
constant at
23.5O
c) varies from 0
to 47O
d) remains
constant at 90O
12. The primary cause
of the earth's seasons
is
a) inclination of
earth's rotation
axis
b) varying orbital
speed
c) varying
distance from
the sun
d) regular
changes in
radiation
emitted by the
sun
e) changes in
atmospheric
thickness
13. Low sun angles
result in reduced solar
energy because
a) energy is
spread over a
larger area
b) sun - earth
distance is
greater
c) atmospheric
path length is
longer
d) absorption is
reduced
e) both a) and c)
14. The atmosphere is
nearly _______ with
respect to solar
radiation.
a) transparent
b) absorptive
c) reflective
d) conductive
15. Early in January the
earth is closer to the
sun than at any other
time of year. This
position is termed:
a) albedo
b) perihelion
c) revolution
d) aphelion
e) equinox
16. Which of the
following correctly
describes the
equinoxes?
a) they occur in
June and
December
b) the sun's
vertical rays are
striking either
the Tropic of
Cancer or the
Tropic of
Capricorn
c) days and
nights are equal
in length in all
parts of the
world
d) the length of
daylight at the
Arctic and
Antarctic Circle
is 24 hours
e) none of the
above
statements is
correct
regarding the
equinoxes
17. Marquette, MI is at
47ON latitude. What is
the angle of the sun's
noon rays here on
December 22?
a) 33O
b) 70 1/2O
c) 43 1/2O
d) 19 1/2O
e) 47O
18. At 45OS latitude, the
angle of the noon sun is
lowest and the length
of daylight is shortest
on:
a) January 23
b) September 22
c) March 21
d) June 21
e) December 21
19. The longest
wavelengths on the
electromagnetic
spectrum are:
a) infrared
b) ultraviolet
c) gamma
d) visible light
e) none of these
20. The wavelengths
emitted by the earth
are:
a) longer than
those emitted
by the sun
b) shorter than
those emitted
by the sun
c) about the
same as those
emitted by the
sun except
when the sun is
experiencing
sunspots
d) none of these
21. The absorption of
terrestrial radiation by
certain gases in the
lower atmosphere is
called the:
a) adiabatic
effect
b) atmospheric
window effect
c) photon effect
d) gray-body
effect
e) greenhouse
effect
22. On the average, how
much of the sun's
energy that is
intercepted by the
earth is reflected to
space?
a) 19%
b) 25%
c) 30%
d) 45%
e) 51%
23. The length of
daylight gets
progressively longer
going south from the
equator on
a) June 21
b) March 21
c) September 22
d) December 21
e) none of these
24. The spring equinox
in the Northern
Hemisphere starts on
a) June 21
b) March 21
c) September 22
d) December 21
e) none of these
25. The 90O angle rays
are striking the Tropic
of Cancer on
a) June 21
b) March 21
c) September 22
d) December 21
e) none of theseANSWER KEY FOR TEST 1. b 2. c 3. b 4. b 5. d 6. c 7. a
8. c 9. d 10. a 11. b 12. a 13. e 14. a 15. b 16. c 17. d 18. d 19. e
20. a 21. e 22. c 23. d 24. b 25. a